Australië

Volgens de gezamenlijke hosting-overeenkomst zal Australië gastheer zijn voor de survey-telescoop van de SKA en de lage frequentie aperture array-antennes. 

In 2012 maakte de SKA Organisatie bekend dat de SKA-telescoop zowel in Zuid-Afrika als in Australië zou worden gebouwd, waarbij Australië gastheer is voor twee essentiële componenten die niet alleen belangrijk zijn voor de telescoop zelf, maar ook wat betreft het innovatieve onderzoek dat eraan vooraf gaat.

De ASKAP Survey telescoop

De ‘Australian Square Kilometre Array Pathfinder’, kortweg ASKAP, is de radiotelescoop van de CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), momenteel in gebruik bij de Murchison Radio-astronomy Observatory (MRO) in het westen van Australië. Een andere belangrijke voorloper van de SKA in die regio is de MWA (Murchison Widefield Array)

Als onderdeel van SKA fase 1 zal de bestaande 36-schotels grote ASKAP-survey telescoop worden uitgebreid met 96 schotels. Voorzien van phased array feed (PAF)-technologie kan dit element van de SKA grote delen van de hemel tot in detail observeren. De ASKAP zelf zal als afzonderlijk instrument waarnemingen doen voordat het wordt geïntegreerd in SKA fase 1.

De phased array feed (PAF) voor ASKAP biedt de telescoop een groot ontvangstoppervlak (field of view) door dertig afzonderlijke (en gelijktijdige) bundels te creëren om een ‘field of view’ van 30 graden te maken (de wijdte van je pink op de lengte van je arm is ongeveer 1 graad). Hierdoor kunnen astronomen metingen een stuk sneller uitvoeren.

Naast het feit dat ASKAP op zichzelf een vooraanstaande radiotelescoop is, is het een belangrijke technologische demonstrator voor de SKA. ASKAP’s thuis, de Murchison Radio-astronomy Observatory site, zal het centrale punt worden voor de grote componenten van de SKA-infrastructuur in Australië.

Lage frequentie aperture arrays

In fase 1 is Australië gastheer voor een paar honderdduizend kleinere ‘dipool’-antennes (elk ongeveer een meter hoog) die radiogolven op lage frequenties ontvangen. Deze antennes zullen worden uitgebreid tot miljoenen antennes in fase 2. De MWA-telescoop biedt belangrijke input voor het ontwerp van en de wetenschappelijke doelen voor de lage frequentie aperture arrays.

Low frequency aperture arrays

Lage frequentie aperture arrays. Copyright: SKA Organisatie.

In de  Multimedia Sectie zijn video’s en animaties te zien van de SKA  in Australië en hoe de antennes eruit zullen zien.

Note: Hoewel Australië en Nieuw-Zeeland gezamenlijk hebben aangegeven gastheer te willen zijn voor de SKA, zal er waarschijnlijk geen infrastructuur worden aangelegd in Nieuw-Zeeland in de huidige ‘dual-site’ situatie. Niettemin blijft Nieuw-Zeeland lid van de SKA Organisatie en zal nauw blijven samenwerken met Australië. Wetenschappelijke en industriële groepen bereiden momenteel hun bijdrage voor aan de pre-constructiefase.

Bekijk de ASKAP en de Australische SKA-site op Google maps.

 

Meer over ASKAP

De Australian SKA Pathfinder (ASKAP) is een nieuwe radiotelescoop, een belangrijke testfaciliteit voor SKA technologie, en zal geïntegreerd worden in fase 1 van de SKA. De telescoop is ontworpen en gebouwd door Australië’s CSIRO in samenwerking met leidende buitenlandse astronomen en ingenieurs. De Australische overheid heeft toegezegd 111 miljoen Australische dollars vrij te maken voor de Australian SKA Pathfinder.

Om te helpen de wetenschappelijke, technologische en budgettaire doelen van de internationale SKA te bereiken, zal de ASKAP-telescoop innovatieve nieuwe technologieën ontwikkelen en uittesten, op een tijdschaal die gelijkloopt met het hele internationale SKA-plan. ASKAP behelst 36 schotels van twaalf meter in doorsnee, elk voorzien van een multi-element ontvanger (of ‘phased array feed’) om ongeëvenaarde studies naar de hemel mogelijk te maken.

ASKAP Telescopes

Verschillende ASKAP-schotels van bovenaf. Copyright: CSIRO.

De technologie van ASKAP wordt momenteel ontwikkeld. Op elk gebied wordt innovatieve technologie ontwikkeld en de wetenschappers en ingenieurs van CSIRO bereiken significante doorbraken voor wat betreft het ontwerp en de bouw van revolutionair nieuwe ‘radio feed’-technologieën die essentieel zijn voor de SKA.

 

Meer over de MWA

The MWA Telescope

De MWA Antenne. Copyright: David Herne (ICRAR).

 

De Murchison Widefield Array (MWA, zie foto) is een lage frequentie radiotelescoop die opereert tussen 80 en 300 MHz. De telescoop staat bij de Murchison Radio-astronomy Observatory (MRO) in het westen van Australië en levert nu al nieuwe wetenschap op. Het is een van de drie telescopen die is toegewezen als voorloper van de SKA. De MWA is ontwikkeld door een internationale samenwerking, inclusief partners uit Australië, India, Nieuw-Zeeland en Amerika. De telescoop werd in het begin van 2013 in gebruik genomen. Ondanks dat het een voorloper is van de SKA zal het niet worden geïntegreerd in de uiteindelijke SKA telescoop en blijft de telescoop in gebruik als zelfstandig instrument.

De MWA zal grote studies van de hele zuidelijke hemisfeer uitvoeren en diepe waarnemingen maken van specifieke regionen. Astronomen kunnen met de telescoop vier wetenschappelijke gebieden onderzoeken. De eerste onderneming is de jacht op intergalactisch waterstofgas dat vroege sterrenstelsels omringde tijdens de kosmische Middeleeuwen. De MWA zal ook nieuwe inzichten bieden in onze Melkweg en het magnetisch veld, pulsars en ontploffende ster-objecten, en de wetenschap van het weer in het heelal dat onze Zon verbindt met het milieu op Aarde.

De Murchison-regio waar de ASKAP en de SKA-antennes uiteindelijk komen te staan, zijn traditionele gebieden van de Wajarri Yamatji People; zij hebben een inheemse ‘land-use’-overeenkomst hebben ondertekend, die het culturele erfgoed van de Aboriginals beschermt. Ook het onderwijs en de infrastructuur van de lokale mensen in deze regio met een zeer geringe bevolkingsdichtheid hadden baat bij deze overeenkomst.

 

ASKAP dedication

De ASKAP ‘dedication’ ceremonie. Copyright: Sky and Telescope.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Australië – Nieuw-Zeeland SKA Website (Externe link)

Murchison Widefield Array Website (Externe link)

ASKAP Website (Externe link)

Also In this section