SKA Project

De Square Kilometre Array is een wereldwijd wetenschappelijk en technologisch project om werelds grootste radiotelescoop te bouwen.

The SKA

Artist’s impression of the SKA at night. Credit: SKA Organisation

Het Square Kilometre Array (SKA) project is een internationale inspanning om werelds grootste radiotelescoop te bouwen, met een ontvangstoppervlak van een vierkante kilometer ( één miljoen vierkante meters). De schaal van de SKA is een grote stap voorwaarts in zowel technologie als research & development met de bouw van een uniek instrument. Als één van de grootste wetenschappelijke inspanningen in de geschiedenis, zal SKA werelds beste wetenschappers, ingenieurs en beleidsmakers samenbrengen om het project te laten bloeien.

Ongekende schaal

SKA zal honderd duizenden radiotelescopen gebruiken, in drie unieke configuraties, deze zullen astronomen in staat stellen om de hemel te monitoren in ongekend detail. Daarnaast zal het in kaart brengen van de hemel met SKA duizend keer sneller kunnen dan met ieder huidig systeem.

De SKA telescopen worden in Australië en Zuid-Afrika geplaatst. In Zuid-Afrika zal de kern zijn van de hoge en midden frequenties van het radio spectrum, er zullen telescopen verspreid staan over het gehele continent. Australië bedekt de lage frequentie van het radio spectrum en hier staat het survey instrument.

Door de drie unieke configuraties heeft SKA een ongeëvenaarde omvang in waarnemingen, de resolutie van de afbeeldingen zal 50 keer groter zijn dan de afbeeldingen van de Hubble Space Telescope.

Daarnaast heeft de telescoop de mogelijkheid om enorme gebieden in de hemel parallel in kaart te brengen, nog geen enkel andere telescoop is dit gelukt op deze schaal en gevoeligheid. Terwijl er een reeks andere telescopen, zowel optisch als infrarood, worden gebouwd en de ruimte in worden gestuurd de komende tijd, zal SKA zich blijven vergroten en de leiding nemen in wetenschappelijk ontdekkingen.

Co-hosting

Zowel het Zuid-Afrikaanse Karoo gebied als het West Australisch Murchison gebied werden gekozen als co-hosting locaties voor vele wetenschappelijk en technische redenen. Redenen zijn bijvoorbeeld de atmosferen boven de woestijnen, maar ook de radio stilte, wat komt doordat het één van de meest afgelegen gebieden ter wereld is.

Een wereldwijde inspanning

Terwijl 11 landen de hoeksteen zijn van de SKA, zijn er ongeveer 100 organisaties, verspreidt over 20 verschillende landen, betrokken bij het ontwerp en ontwikkeling van de SKA. Toonaangevende wetenschappers en engineers ontwerpen en ontwikkelen een systeem dat supercomputers vereist die sneller zijn dan bestaande supercomputers. Daarnaast wordt er netwerk technologie ontwikkelt dat meer data zal generen dan het gehele internet nu.

Gefaseerde ontwikkeling

Ska zal ontwikkeld worden over een gefaseerde tijdlijn.De pre constructie fase is in 2012 begonnen, deze fase loopt door tot ongeveer het einde van dit decennium. Deze fase bestaat uit het gedetaileerde ontwerp, implementatie, R&D werk en contract voorbereidingen die nodig zijn om de SKA klaar te maken voor de constructie fase.

Het grootste gedeelte van SKA zal gebouwd worden in twee belangrijke fasen, tussen 2018 en ongeveer 2025, de eerste fase zal bestaan uit het testen van het volledige systeem door middel van concepten.

Voor SKA Fase 1, zullen er 900 stations met low-frequency telescopen geplaatst worden in Australië, ieder station bevat iets minder dan 300 individuele dipole antennes. Daarnaast is er een 96-dish ‘SKA1-Survey telescoop, deze werkt samen met de huidige 36-dish ASKAP. In Zuid-Afrika wordt een array van 254 schotels geplaatst, deze werken samen met de 64-dish MeerKat, ook een voorloper.

In Fase 2 zullen de telescoop arrays op beide locaties worden voltooid. Deze zullen halverwege de jaren 20 volledige operationeel zijn. Tegen die tijd zullen er enkele duizenden high frequency, mid frequency  en aperture arrays de miljoenen low frequency antennes aanvullen.

De telescopen en arrays

De komende jaren zal de verplaatsing van de tekentafel naar de realitieit gaan plaats vinden. De drie belangrijkste telescoop types van de SKA zijn:

Schotels
SKA_dishes_big
Mid Frequency Aperture Arrays
SKA_Mid Frequency Aperture Arrays
Low Frequency Aperture Arrays
SKA Low Frequency Aperture Arrays

Voorlopers en ontwerpstudies

Nog voordat SKA operationeel is, zijn er over de hele wereld al verschillende telescopen en systemen operationeel of onder constructie. Dit zijn de voorlopers en ontwerpstudies van SKA. Zij ontwikkelen en testen technologieën die de SKA nodig heeft om de enorme hoeveelheid data beschikbaar te maken voor wetenschappers.

 

De belangrijkste wetenschappelijke doelen

SKA is in staat om transformationele wetenschap uit te voeren en nieuwe gebieden te ontdekken in astronomische observaties. SKA wetenschappers richten zich op 5 belangrijke wetenschappelijke doelen voor de telescoop, elk doel zal ons begrip van het heelal zoals we deze kennen opnieuw definiëren.

Van het uitdagen van Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie, tot het bekijken van het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels net na de big bang, op een manier die nog niet mogelijk was. Dit helpt wetenschappers met het begrijpen van de aard van een mysterieuze kracht, bekend als donkere energie, deze ontdekking won een Nobel prijs. Een ander doel is het begrijpen van grote magnetische velden, welke de kosmos doortrekken. Daarnaast zal SKA helpen bij één van de grootste mysteries van de mensheid, zijn wij alleen in het Universum?

SKA Leden

Organisaties uit tien landen zijn leden van de SKA organisatie, dit zijn de volgende landen:

  • Australië
  • Canada
  • China
  • Italië
  • Nieuw-Zeeland
  • Nederland
  • Verenigd Koninkrijk
  • Zuid-Afrika
  • Zweden

Deze wereldwijde organisatie wordt mogelijk gemaakt door non-profit SKA organisatie, het hoofdkantoor is gevestigd in de Jodrell Bank Observatory, in de buurt van Manchester, Verenigd Koninkrijk. Op de deelnemende landen pagina is meer info te vinden.

Also In this section