Voorlopers en ontwerpstudies

Voorlopers zoals de Zuid-Afrikaanse MeerKAT, CSIRO’s Australian SKA Pathfinder (ASKAP) en de Murchison Widefield Array (MWA) bieden SKA-wetenschappers een schat aan kennis die de komende tien jaar kan helpen bij het ontwerp van SKA’s grootste antennes.

MWA Antenna

De Murchison Widefield Array. Copyright: CSIRO.

De Murchison Widefield Array (zie foto) is een van de vele telescopen die een bijdrage leveren aan de wetenschappelijke en technologische input voor de uiteindelijke SKA-telescoop.

Sterrenkundigen voeren met deze voorlopers, die staan op de toekomstige SKA-locaties, wetenschappelijke studies uit die ook verband houden met toekomstig SKA-onderzoek, en tevens helpen met de ontwikkeling en tests van nieuwe cruciale SKA-technologie.

De MeerKAT-telescoop, die momenteel vorm krijgt in de Karoo-woestijn in Zuid-Afrika, wordt een radiotelescoop van wereldklasse en is ontworpen om voorafgaand aan de ingebruikname van SKA (begin 2020) baanbrekende wetenschap uit te voeren. Tot die tijd is MeerKAT de grootste en gevoeligste radiotelescoop in de zuidelijke hemisfeer. MeerKAT is een instrument dat op zichzelf gebruikt wordt en tevens onderdeel zal worden van de SKA.

MeerKAT taking shape in South Africa

Het KAT7-netwerk zal worden uitgebreid door MeerKAT dat nu vorm krijgt in Zuid-Afrika.

Zowel ASKAP als MeerKAT zullen voor de ingebruikname van het complete SKA-systeem online gaan. MeerKAT zal integreren in SKA fase 1, die voortbouwt op de unieke wetenschappelijke capaciteiten en output.

ASKAP in Australië zorgt ook voor grootse wetenschappelijk resultaten voorafgaand aan de inzet van de enorme aantallen lage frequentie-antennes die Australië zal hosten als onderdeel van de SKA. De 36 antennes die tezamen ASKAP vormen, zijn geïnstalleerd bij de Murchison Radio Observatory (MRO) site in West-Australië. Deze worden momenteel voorzien van precisie-elektronica die ontworpen is om veel van de concepten te testen die worden toegepast op de SKA. Als de ‘commissioning’-fase is afgerond, start ASKAP haar eerste wetenschappelijke observaties en zal eersteklas wetenschap uitvoeren als voorproefje op de toekomst, wanneer het systeem geïntegreerd wordt in de SKA.

ASKAP in Australia

ASKAP in Australië. Copyright: CSIRO

 

De SKA Science and Engineering Committee (nu ontbonden) keurde de volgende SKA voorlopers en ontwerpstudies goed.

Voorloper-faciliteiten

Voorlopers

Telescopen en systemen die voorlopers zijn van de SKA, verspreid over de hele wereld, zijn ook betrokken bij SKA-gerelateerde technologie en wetenschapsstudies. Voorbeelden zijn de bekende Arecibo radiotelescoop in Puerto Rico, die onderdeel was van de James Bond-film “Goldeneye”, de LOFAR low frequency array in Nederland, ontworpen en gebouwd door ASTRON, en de EVLA, in Noord-Amerika, die te zien was in de film “Contact”. Hieronder staat een lijst met SKA ‘Pathfinders’.


Ontwerptudies

De Square Kilometre Array Ontwerpstudies is een internationale inspanning om technologieën die de SKA mogelijk kunnen maken, te onderzoeken en ontwikkele. De volgende zijn hier onderdeel van:

Meer informatie over SKA-voorlopers en ontwerpstudies is te verkrijgen via Colin Greenwood, bedrijfssecretaris.

Definities van voorlopers en ontwerpstudies

Deze definities zijn goedgekeurd door de SSEC (nu ontbonden) voor gebruik tijdens de inleidende fase van het project.

‘Precursor’-faciliteit

Een telescoop op een van de twee SKA-sites waar SKA-gerelateerde werkzaamheden worden uitgevoerd.

‘Pathfinder’

SKA-gerelateerde technologie, wetenschap and operationele activiteiten.

Ontwerpstudie

Een studie van een of meer grote subsystemen van het SKA-ontwerp, inclusief de bouw van prototypes.

Om de titel van SKA voorloper (precursor of pathfinder) of ontwerpstudie toegekend te krijgen, moet er een mechanisme voor handen zijn om de resultaten te communiceren naar het internationale SKA-project.

Definitie van een bijdrage aan het SKA-programma

Deze definities zijn goedgekeurd door de SSEC (nu ontbonden) voor gebruik tijdens de inleidende fase van het project.

Een bijdrage moet voldoen aan een of meer van de volgende criteria op het gebied van technologie, wetenschap en operations:

  • Het omvat nieuwe technische elementen die nog niet eerder zijn uitgeprobeerd op de schaal van een grote telescoop en die onderdeel zijn van het SKA Reference Design – technology.
  • De bijdrage bestaat uit het uitvoeren van waarneemtests, zowel gesimuleerd als in werkelijkheid, die nieuwe capaciteiten onderzoeken op flux density en dynamic range levels vergelijkbaar met, of schaalbaar met, wat nodig is voor de SKA – operations.

De SKA Organisatie is de enige arbiter voor het toewijzen van nationale, regionale en institutionele bijdragen aan de SKA als precursor, ontwerpstudie of pathfinder. In alle gevallen moet er een duidelijk gedefinieerd pad voor de resultaten van de activiteiten zijn om het internationale SKA-project te bereiken, en mogelijk te beïnvloeden, en dit moet officieel erkend worden door de SKA Organisatie voordat de toekenning precursor, ontwerpstudie of pathfinder kan worden overgenomen.

Also In this section